KURT-KUZU Oyunu, Diyarbakır yöresine ait halk oyunlarında biridir. Çobanların yaylada hayvanlarını otlatırken başına gelen olayları eğlenceli ve seyirlik bir biçimde anlatır.
GUR-U PEZ (KURT-KUZU)
Yöre halkının en büyük geçim kaynaklarından biride hiç şüphesiz hayvancılıktır. İşte bu seyirlik oyunumuzda yöre halkının yaptığı günlük işlerini eğlenceli bir biçimde anlatır. Yöre halkından çoban günlük hayatta koyun, kuzu otlatmak ve bunları dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korumakla görevlidir. Bu oyunda kırsal kesimde çobanın hayvanlarını otlatmak üzere yaylaya götürmesi ve yaylada karşılaşılan tehlikeler anlatılmıştır.
Oynanışı
Oyunda oyuncular ayaklarının üzerine çökmüş şekilde sahneye çoban tarafından getirilir. Çobanın hemen yanında sürüyü koruyacak çoban köpeği’de bulunmaktadır. Çoban koyunlara yemlerini verir, kendisi’de bir köşeye çekilip yemeğini yer ve ardından sigarasını içip uyumaya başlar. Daha sonrasında ise sürüye kurt saldırır, kurt bir koyunu yer ve gider çoban uyandığında kurt kaçmıştır. Çoban kaybedilen koyun için köpeği suçlar ve köpeğini tekmelemeye başlar. Daha sonra kurdun tekrar geleceğini düşünen çoban sürünün içine girerek kurdu beklemeye başlar, gelen kurdu tüfeğiyle yaralar ve hemen köpek kurdun üzerine atılarak kurtla boğuşur ve kurdu tamamen cansız hale getirir. Oyunun bitiminde yani kurdun öldürülmesinden sonra çoban hem kurdu hem de ekibi dışarıya alır.
Yöredeki Diğer Halk Oyunları
- Keşe-o
- Delile (Delilo)
- Govend (Halay)
- Harrani (Esmerim)
- Şuşane (Tek Ayak)
- Du-nıg (Çift Ayak)
- Çaçan
- ağlamaklı
- Meryemo
- Papure
- Düzo
- Kadın Delilosu
- Kadın Halayı
- TEŞİ
- Beri
- Teşi (Erkek)
- Gur-u Pez (Kurt Kuzu)
- Hasat
- Doğu
- Şur-u Mertal (Kılıç Kalkan)
- Çömçe Gelin
- Doğu