Pıçık, Diyarbakır’ın mahalli yemeklerinden olan ve az kişi tarafından bilinen çok fazla da duyulmayan Pıçık. Sizleri Pıçık’la tanıştırmayı hedefliyoruz bu yazımızda. İçli köfte, kaburga dolması kadar olmasa da ağızları şenlendirmek açısından iyi bir seçenektir yemeklerin yanında.
Pıçık, eski zamanlarda çok tüketilen ve sevilen bir yemekmiş. Özellikle kol gücünden yararlanıldığı zamanlarda önemli bir yemek çeşidiymiş, el emeği göz nuru ekinlerden sonra hasat zamanı buğday ve tahıllarının lezzeti henüz üstündeyken, dünyanın lezzeti varken her şeyden tat alınıp kıymeti bilinirken, yemek türüymüş.
Diyarbakır kadınlarının, özellikle güneydoğu bölgesi kadınlarının yeteneklerini yoksulluktan kazanarak hayatlarına geçirdikleri yemek çeşitlerindedir.
Eskiden herkesin evinde yemek pişmezken et bulmak imkansızken, her gün hayvan kesmek yerine sütünden, yağından yararlanmak varken hayvanları her akşam et ziyafeti için kullanmamaktaymış halk, kıymetini bilirmiş.
Pıçık Hamuru için malzemeler
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı dövme buğday
- 2 su bardağı sıcak su
Sosu için
- üç büyük baş organik kuru soğan
- on beş dal organik yeşil sarımsak
- bir yemek kaşığı bahçeden nane
- bir tatlı kaşığı pul biber
- bir yemek kaşığı tuz
- bir çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı
- Öncelikle bulgurumuzu karıştırma yapacağımız kabımızın içerisini ıslayacağız.
- Üzerine de bir parmak geçecek şekilde sıcak su koyuyoruz.
- Bu şeklide biraz dinlendireceğiz.
- Bulgur kabarırken yoğurt sosunuzu hazırlarsanız iyi edersiniz. Unutmadan yoğurt sosumuza sarımsak kullanacağız. Sarımsak ilaçtır, derde devadır.
- Sarımsakları tertemiz ettikten sonra eziyoruz, sarımsağı güzelce ezdikten sonra, yoğurdun içerisine ekliyoruz. Biraz da tuz ekliyoruz. Sarımsak, tuz ve yoğurdu iyice karıştırıyoruz. Sosumuz hazır.
- Köftemizi yoğurmaya başlayabiliriz, biraz beklettikten sonra sıcak suyla beraber bir miktar un ekleyeceğiz.
- Ortalama on dakika karıştıracağız ara ara da su ekleyeceğiz. Bulgur ve un birbirlerine iyice yapışsın diye. Hamurlaşacaklar daha sonra da yuvarlamaya başlayabiliriz. Elimize bir miktar aldıktan sonra yuvarlıyoruz daha sonra kaynayan suya atıyoruz dağılıp dağılmadığını öğrenmek için. Misket büyüklüğünde köfteleri yuvarlayıp suya atmaya başlıyoruz. Ortalama on dakika kaynatıp suyun üstüne çıktığı zaman çıkaracağız.
Pıçık servisi
Üzerine bir miktar tereyağı gezdiriyoruz, lezzeti tam olsun diye. Tere yağını ateşe koyduktan sonra erimesi bekliyoruz, eriyince bul biber ekliyoruz, yoğurt sosumuzu köftelerin üstüne döküyoruz, hazırladığımız tere yağını da üstünde gezdiriyoruz. Servise hazır afiyet olsun.