13 C
Diyarbakır
23 Kasım 2024 - Cumartesi
Ana SayfaDiyarbakır TarihiDiyarbakır Eğil İlçesi Eserleri

Diyarbakır Eğil İlçesi Eserleri

Diyarbakır Eğil ilçesi eserleri günümüze kadar ulaşmıştır. Günümüze kadar ulaşıp eski ve yeni arasında geçiş sağlayıp tarihi bir film şeridi gibi gözler önünde  canlandıran eserleri hala ayaktadır.

Eğil Asur Kalesi

asur_kalesi_egil
Asur Kalesi Eğil

Üç tarafı derin vadilerle çevrili, öteki tarafı da oularak, yekpare bir kaya üzerine  oturtulmuş kalenin, Asurlular zamanında yapıldğı tahmin edilmektedir. Oldukça büyük bir alana inşa edilen kalenin iç kısmı o dönemde sığınak ve depo olarak kullanıldığı bilinmektedir. Kayalar oyularak bugün için bilinen ve görülen 4 tünel kazılarak kaleden metrelerce uzaklıktaki vadilerde bulunan hamam, Dicle Nehri yatağına ulaşmaktadır. Ayrıca sıkışık anlarında düşmana görünmeden yer altından kaçıp güvenli yerlere gitmek için tüneller bulunmaktadır. Eğilli Yuhanna’nın ” Kilise Tarihi” adlı eserinin II.Cildinde , Hunlar ile Doğu Roma ( Bizans) arasında geçen savaşlarda gerek halkın, gerekse de askerlerin Eğil Kalesi’ne batı-ön kısmında, uzun çivi yazısı ile birlikte bir Asur Kralı’nın figürü  bulunur. Yazı tamamen okunmuyor olsa da kolayca takip edilebilir. Yazı ve figür ikindiden sonra, güneşli  günlerde net örülebilir. Eğil Kalesi’nde bulunan çivi yazısının bir kral figürü ve çivi yazısının Asurlulara ait olduğu görüşü güçlü kılmaktadır.

Asur Kral Kaya Mezarları

 

egil_asur_kral_kaya_mezarlari
Eğil Asur Kral Kaya Mezarları

Eğil ilçesi eserleri arasındadır. Zamana karşı koyarak asırlardır dimdik ayakta duran Asur Kral Kaya Mezarları Dicle Barajı’nın kıyısında bulunmaktadır. Kayalar oyularak Mısır Ehramları şeklinde inşa edilmiştir. Asur Kral Kaya Mezarlarının doğu tabanında bir tünel bulunmaktadır. Tünel, kısmen dolması nedeniyle kapalı durumdadır. Tünelin, sığınak veya yer altı barınma yerlerine gittiği düşünülmektedir. Kaya mezarlarının kuzey iç kısmında çizgi şeklinde bir figür bulunmaktadır.

Eğil Su Sarnıcı

egil_su_sarnıcı
Eğil Su Sarnıcı

Eğil ilçesi eserleri arasındadır. Eğil’in su ihtiyacı, Eğil’den çok uzaklardaki su kaynaklarından çanak, çömlek toprağından yapılan borularla getirilerek sarnıçta depolanmıştır. Buradan da başta Kale mahallesindeki hamam, ile Kale, Cami ve değişik yerlere yapılan çeşmelere akıtılmaktaydı. Plan tipi İstanbul Yere Batan Sarnıcı’nın küçültülmüş şeklidir. Oldukça sağlam durmaktadır. Çanak çömlek borularının büyük bölümü,temel kazılarda ortaya çıkmaktadır.

Kayalardan Yapay Mağaralar

yapay_mağaralar_kayalardan
Eğil Kayalardan Yapay Mağaralar

Yapay mağaraların çoüu, baraj gölü altında kalan “Deran”  denilen bölgede bulunur. Baraj su seviyesinin azaldığı yerlerde mağaralar görülebilir. Deran bölgesinde; kayalara yollar açılarak yolların sağ ve soluna yüzlerce mağara kazılarak bir şaheser meydana gelmiştir.

Mağara Kilise

magara_kilise_egil
Eğil ilçesi Mağara Kilise

Eğil Kalesinin batı bölümünün güneyinde, kalenin içinde yer alan kilisenin, 1. yüzyılda İsa Peygamberin öğrencilerinden 1.Adey tarafından yapıldığı bilinmektedir. Araştırmalara göre ; 1.Adey , güneydoğunun en büyük manastırlarından birini yaparak , Eğili epispokosluk merkezi haline getirmiştir. Kilise içinde Hristiyanlarca kutsal sayılan veçeşitli döenmeleri sembolize eden haçlar kazılmıştır.

Peygamber Kabirleri

egil_peygamber_turbeleri
Eğil Peygamber Türbeleri

Bununla ilgili detaylı yazı için tıklayınız… 

Eğil’de bulunduğuna inanılan ve Kıran-ı Kerim’de 2 ayette bahsedilen Peygamberler….

Nisanoğlu Türbesi

Nisanoğlu Türbesi,Eğil’in girişinde Eğil diyarbakır yolunun sol kısmında yer almaktadır. Kesme taş malzeme kullanılarak yapılan türbe, yer yer tahrip olmuştur.Kubbesi göçmüş, minareleri hala ayaktadır.

Tacıyan Camisi

Caminin kimler tarafından ve ne zamn yapıldığı hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Farklı görüşlerin olduğu yapıyı Eğil beylerinden Pir Bedir’in Eğil Beyliği’ni kurduktan sonra 1040 yılında yaptırmış olduğu bilinmektedir.

Kasım Bey Kümbetleri

Şerbetin köyünde bulunmaktadır.Eğil beylerinden Kasım bin Şah Mehmet Bey’e ait olduğu diğerinin ise Kasım Bey’in yeğeni Murat Bey bin İsa’ya ait olduğu düşünülmektedir.  Kümbetin içinde mezar bulunmaktadır.

BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

SOSYAL MEDYADA BİZ

526BeğenenlerBeğen
26,750TakipçilerTakip Et
6,945TakipçilerTakip Et
3,109TakipçilerTakip Et
1,285AboneAbone Ol