11 C
Diyarbakır
21 Kasım 2024 - Perşembe
Ana SayfaDiyarbakır TarihiDiyarbakır Kısa Tarihçesi

Diyarbakır Kısa Tarihçesi

Diyarbakır Kısa Tarihçesi ve Kara yazısı

Diyarbakır’ın kara yazgısı ve tarihinin bir kısmı, surların kara taşlarına kazılıdır. Diyarbakır kısa tarihçesi, yerliler Amed der. Amed kentinin kuruluş tarihi belli değildir, kent merkezinin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu bilinmemektedir.Tarihi bir belge olarak, Dağkapı tarafında sur taşlarının en altlarında çivi yazısıyla yazılmış, M.Ö 3.000 yılına ait bir yazıya rastlandığını, ancak bu yazının son yıllarda tahrip edildiğini bir çok kaynaktan öğreniyoruz.

Bu yazıya dayanarak, İç Kale kısmındaki surların 5.000 yıl önce yapıldığı ileri sürülüyor. O zamanlar İç Kale, kendi başına bir şato şeklinde ve çevresi surlarla çevriliymiş. Yani kentin tümü İç Kale’yle sınırlıymış. Onun dışında kent yokmuş. Ama bir çok tarihçi, şehrin kuruluş tarihinin 5.000 yıl önce olmadığı konusunda hem fikirdirler.

 

Surlar “Beden” Diyarbakır’ın Kader Defteri

Kürtler, Amed şehri çevresinde duvarlara “beden” derler. Bu benden  aynı zamanda Amed’in kader defteridir. Canlı görünür ve tarihi bir tanıktır. Diğer halkların tarihi deri, papürüs ve kağıtlarına yazılmış, fakat Amed’in tarihi, kara taşların üzerine kazınmıştır.

Amedliler’in binlerce yıllık kara bahtı da bundan olsa gerek. Surlar sadece şehri korumak için yapılmamıştır; surlar aynı zamanda yazı,motif,heykel ve sanat bakımından tarihi ve ölümsüz bir eserdir. Surlar, dinler tarihi açısından da önemli bir eserdir. Diğer taraftan işgalcilerin kara yüzü; zulüm ve baskının belgesi ve göstergesidir. Kanlıdır!

Amed’i ele geçiren bütün işgalciler, ulusal ve dini inançlarını ileri bir sanatla yazı ve sembollerle sur duvarlarına kazımıştırlar. Bununla güç, korku ve büyüklüklerini göstermek istemişlerdir. Tarihi çarpıtmak,gizlemek, kentin gerçek sahiplerini sürmek, inkar ve imha etmek için bugüne kadar bütün sinsi planlarını uygulamışlardır.

Büyük tarihçi Michelet bu konuda şöyle diyor: “Halklara bir tarih kitabında anlatılan yalan,yanlış ve çarpıklığın tesirini, o halktan hafızasından ancak üç nesil sonra silebilirsiniz.” Bu durum savaş,dayak,işkence ve işgalden daha kötüdür. Beyin atomizeleştirilir.

Diyarbakır Tarihi nereden başlıyor

Arkeolog ve ve tarihçiler önceleri uygarlığın Güney Mezopotamya’da başladığını düşünürlerdi. Bu yüzdendir ki arkeolojik kazılara buradan başlamışlardır. Bilim insanları önce Akad ve Babil uygarlıklarıyla karşılaştılar. “Bunlar dünyada kurulan ilk uygarlık kalıntılarıdır” diyen bilim insanları,sonra Sümerleri keşfettiler. Bu keşiften sonra arkeologlar, araştırma ve kazılarına Sümerler üzerine yoğunlaştırdı.

BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

SOSYAL MEDYADA BİZ

526BeğenenlerBeğen
26,750TakipçilerTakip Et
6,945TakipçilerTakip Et
3,109TakipçilerTakip Et
1,285AboneAbone Ol