Çaçan oyunu
Çaçan oyunu, Bu yöresel oyunumuzda ise bir kıza aşık olan erkeğin sevgisini oyunla anlatması görülmektedir ,buda yörenin anlamını gözler önüne seriyor.
Çaçan ismi nereden gelir
Çaçan oyunu, Adını erkeğin aşık olduğu kızdan alır. Çaçan adındaki bayan köyde kuyuya gidip kuyudan su çekerken bir ara kuyuya düşer gibi oluyor ve bunu gören erkek koşarak Çaçanı kurtarmaya çalışıyor o sırada aşk başlıyor, ömür boyu sürüp giden bu oyunla da devam ediyor . Oyun o kadar anlamlı ki, oyun içerisinde yapılan hızlı çapraz adım cümleleri kuyuya düşmek üzere olan Çaçanı kurtarmaya doğru koşmayı anlatıyor. Daha önceki zamanlarda oyunun çökme adım cümlesi var iken değişik sebeplerden bugün oyunda çökme adım cümlesi görülmemektedir buda oyunun değişime uğradığı bize gösteriyor. Yörede bu oyunun türküsü de mevcuttur, birçok yerde türkü eşliğinde oyun icra edilmektedir, daha zevkli olmasını sağlıyor böylelikle.
Govend (Halay) ile benzerlik yönleri
Govend oyununa benzerlik göstermekle beraber kendine özgü değişik adım cümleleri de göze çarpmaktadır, birkaç hareketi dışında tamamen halay denilebilir ama gerçek mana da düşünürsek tamamen bağımsız olduğunu görürüz.
Oyun nasıl oynanır ?
Oyun şöyle oynanır ; Halay oyunundaki gibi sağ ayağın tabanının yere vurulup, sol ayağın öne çıkması, sol taban vurup sağ ayağın öne çıkmasıyla oyuna giriş yapılır. Sonra yerimizde dört diz kırıp, dört diz çekme işlemi seyir gösterir, komutla sağ taban basılıp sol adımın, sol taban basılıp sağ adımın öne çıkmasıyla başlar. Sağ ayak yerinde üç defa topuk vurarak yarım daire yaptıktan sonra öne taban basar. Yerinde üç defa tabanla ayaklar yer değiştirecek şekilde çapraz adım yapılır. Sonra komut gelene kadar öne çıkılır. Geri geliş ve kol pozisyonları Govend (Halay) oyununun aynısıdır.
Kıyafet:
Şalvar,,fistan, gömlek (mintan) ve cepkenden ibarettir. Başta çevre ve puşu bulunur . Ayakkabı yerine hafif bir yemeni giyerler buda oynamayı rahatlatır ve ahenkli olmasını sağlar
Alay, Esmer, Çepik (ki “alkış” demektir), Çaçan. Bu sonuncunun sözleri şöyle başlar:
Ay doğar sini sini
Sevmişem birisini
bu sözlerle Diyarbakır’ın kararlılığını anlıyoruz, Diyarbakırlı sevdi mi ölümüne sever , sahip çıkar ve zarar gelmesini ölümü pahasına engeller
Diyarbakır Halk oyunları ve Diyarbakır Halk oyunlarının kostümleri hakkında bilgi almak için Halk Oyunları Kategorisini İnceleyebilirsiniz.