11 C
Diyarbakır
21 Kasım 2024 - Perşembe
Ana SayfaKültür SanatHalk OyunlarıÇepik Diyarbakır Halk Oyunu

Çepik Diyarbakır Halk Oyunu

Oldukça coşkulu ve birlikte ahenkle hareket etmeyi sağlayan bir oyun olan çepik diğer anlamı ile alkış nedir? Oyun içerisinde figür olarak eller birbirine vurulduğu  için adını böyle alıp devam etmiştir.

Bu oyunumuz oynanırken eşleşme olacağından kişi sayısı buna göre ayarlanmalıdır, dışarıda kimseyi bırakıp oyunun kareografini bozmamak için.

çepik

Çepik oyununun anlamı ve önemi

Eski dönemlerde top tüfek ve silah kullanılmadan önce, yiğitlik bozulmadan erkeklik yok olmadan önce her şey bilek gücü ile hal edilirdi. Eve ekmek getirmek için hasata bilek, kavgaya bilek, sevmeye yürek sevdiğini korumak için yine bileğe ihtiyaç duyulurdu. Topraklarda bu denli önemli ve kıymetliydi bu coğrafyada. İşte böyle çıktı çepik oyunu. Oyunda bir taklit ve duygu aktarımı var izlerseniz. Oyunda yöre ve insanlar arasında çıkan kavgalar eller ile gösterilmeye çalışılmıştır. Bu kavgalar sert geçer, bu yüzden herkes kendisini ve ailesini korumak için ellerini kullanır var gücünü ortaya koyarmış.

Oyunun hareketleri ve anlamla

3 Figür vardır çepik oyununda. Birinci figürde yürüyerek kavgaya davet etme vardır. İkinci adımda kavgada eşleşme vardır. Eşleşme ve davet bittikten sonra üçüncü adımda eşler arasında çatışma gösterilir.

Erkekler arasında genelde oynanan tatlı oyunda kadınlarda erkeklerin kuvvetlerinden zarar görmemek için kadın kadına eşleşir. Günümüzde kadınlarda oynasa da eskiden kadınlar oynamaz müdahale etmezdi, arkadan kadınlar kavganın bitmesi için feryat ederlermiş. Hatta bu taraflarda kadın tülbenti namustur, kavga dursun diye tülbendi kavganın ortasına atar ve hemen kavga sonra erermiş. Ellerin ayaklar kadar ön planda olduğu bu oyun, eller serbest şekilde oynanır. Tabi bu oyunda kadın ve erkeklerin tavırları net ve keskin bir şekilde farklılığıyla ortadadır.

Çepik Nasıl Oynanır

Oyunda eller serbesttir. Ayaklar önce sağ sonra sol, sonra sol adım atılır ardından hemen sağ topuk sol parmak ucunun yanına sol topuk ise sağ ayak parmaklarının ucunun yanına topuk vurup ayak öne doğru adım atılır. Sağ topuğu vurduktan sonra ellerde güç toplanır sol topuğu vurduktan hemen sonra asıl figür olan  çepik yapılır ,eller birbirine vurulur. Oyun bir süre böyle kavgaya davet edilerek devam eder ve sonra eşleşme başlar, karşılıklı durulur ve eller vurulur, daha sonra dönülerek devam eder.

BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

SOSYAL MEDYADA BİZ

526BeğenenlerBeğen
26,750TakipçilerTakip Et
6,945TakipçilerTakip Et
3,109TakipçilerTakip Et
1,285AboneAbone Ol