Delilo Oyunu Tarihi
Delilo oyunu, şehirde yaşamını sürdüren tüm uygarlıkların bazı özelliklerini kendine özgün biçimde yansıtmıştır. Bu oyunda saygı, coşku, hoşgörü, sevgi, birlik beraberliği görebiliriz. Yörede ki insanlara göre bu oyunun birkaç değişik içeriği vardır. Bu oyun bazılarına göre hasatın bereketli olan zamanlarında sevinç oyunu olarak oynanmaktadır. Kimilerine göre ise düğünler, kınalar, nişanlar, bayramlar, özel günler de birbirleriyle karşılıklı maniler şeklinde atışarak ortamı neşelendirmeyi amaçlayan bir oyun şekli olmaktadır.
Çeşitli rivayetler olması aslında ayrı varyantlardır çünkü sonuçta aynı noktaya bizi götürür. Yani bu oyunu oynandığı şehirde yaşamına devam eden tüm uygarlıkların izlerini taşımaktadır, bulunan ortamda birlik, mutluluk ve beraberlik katar. Yörede bu oyuna Aslanvari, Gırani, Koçeri ve Servani gibi isimler verilmiştir. Oyun sağ ayağın sağ öne atılmasıyla başlamaktadır.
Delilo Nasıl Oynanır?
- Davul zurna eşliğinde oynanır.
- Küçük parmaklardan tutuşulur.
- Kollar yere paraleldir.
- Oyun süresince işten dışa doğru yaylandırılır ya da sert biçimde sallanır.
- Ayaklar önden yere doğru atılarak öne doğru gidilir.
- Ezgisi dört dörtlüktür.
- Önde sol ayak, sonra geliş doğrultusunda geri dönülmez.
Diyarbakır Halk Oyunu (Delilo)
Öne giderken önce sağ ayak sonra sol ve tekrar sağ ayak ardından sol ayak topuğunun yere vurulup atılması, geriye dönüşte ise sol ayak, sağ ayak, sol ayak ve sağ ayak tabanı yere vurulmasıyla devam etmektedir. Oyun sırasında ekibin başındaki kişi soloya (başa) çıkarak kendi yeteneğini sunar ama solo yapan kişinin hem ritim hem de müzik ile uyumlu bir şekilde olması gerekir. Türkülerle oynanan bu oyun ekip sayısı fazla olursa birbirleriyle karşılıklı olarak türküler söyleyerek oynayabildiği bir oyundur.
Diyarbakır Yöresine Ait Diğer Halk Oyunları
- Keşe-o
- Delile (Delilo)
- Govend (Halay)
- Harrani (Esmerim)
- Şuşane (Tek Ayak)
- Du-nıg (Çift Ayak)
- Çaçan
- ağlamaklı
- Meryemo
- Papure
- Düzo
- Kadın Delilosu
- Kadın Halayı
Teşi
- Beri
- Teşi (Erkek)
- Hasat
- Gur-u Pez (Kurt Kuzu)
- Doğu
- Şur-u Mertal (Kılıç Kalkan)
- Çömçe Gelin
Diyarbakır Halk oyunları ve Diyarbakır Halk oyunlarının kostümleri hakkında bilgi almak için Halk Oyunları Kategorisini İnceleyebilirsiniz.