Diyarbakır’ın 17 gözünden biridir, Diyarbakır Dicle İlçesi … Diyarbakır’ın her ilçesi ayrı bir güzelliğe ve tarihi geçmişe sahiptir. Öyle ya Piran ilçesi de geçmişiyle ve tarihe damga vuran olayları ile hep bilinen ilçesidir.
İlçenin eski ismi Pirandır. Günümüzde hala Piran olarak söylemeye devam eden insanlar bir hayli fazladır.
Piran denmesinin sebebi ?
İlçenin Piran olarak anılmasının sebebi Pir Musa ve Pir Bedir’den gelmektedir. Pir’in çoğulu ” Piran ” olan , halen günümüzde de kullanılmaktadır.
Diyarbakır Dicle İlçesi eskiden nereye bağlıydı ?
1871’te yayımlanan Salnameye göre Dicle, Ergani’nin Madene bağlı Eğil bucağı olarak gözükmekteydi. 1924 yılındaki düzenleme ile Müge teşkilatı esasiyesinin 89.uncu maddesi, sancakları kaldırmış ve idari taksimatı vilayet, kaza nahiyye ve köy olarak tespit edilmiştir.
Dicle diğer adıyla Piran bir süre Eğile bağlı bucakken , 1938’de Eğil ve Piran birleştirilerek Eğil ilçesi oluşturulmuş , bir süre sonra Eğil teşkilatı Pirana taşınmış buraya Eğil ismi verilmiştir. 1951 yılına kadar devam eden bu durum, 1951’de Eğil ve Dicle olmak üzere iki ayrı ilçe olarak Diyarbakır’a bağlanmıştır.
Arkeoloji ve Tarihi
Dicle İlçesi Efsanesi ?
Hz Havva cezalandırılma suretiyle dünyaya fırlatıldığında nereye düştü ?
Dicle İlçesi taş devrinden de önceki devirlere ait yerleşim yerlerinden biridir. Bölgede anlatılan efsaneye göre Allah,cennette işledikleri suçlardan dolayı Adem ile Havva’yı dünyaya göndererek cezalandırdı. Cennetten gönderilmeleri sonrasında, asıl büyük cezanın Adem ile Havva’nın ayrı yerlere düşmesidir. Dicle ilçesi Havva’nın düştüğü yer olarak anlatılır.
Bakır işlemeciliği
Akad Kralı Aramsis’in babası Kral Sargon’da Ergani’yi alarak bakır işletmesi yaptı. Bu veriler, bölgenin ve Dicle İlçesinin Akad Hakimiyeti altında olduğunu gösteriyor. Naramsi’den sonra bölgeye Huriler hakim oldu. Milattan önce 1800 – 1500 tarihleri arasında Ön Asya’nın hatırı sayılır ülkesi oldu. Daha sonra Huriler’in yerine Mittaniler geçti.
Bölgede Hüküm Sürmüş Egemenlikler
- Urartular
- Medler
- Persler
- Büyük İskender
- Slevoklar
- Partlar
- Büyük Tigran
- Roma – Bizans
- İslami Dönem
Eğil sancağı altında bir süre babadan oğula olarak idare edilen Dicle İlçesi daha sonra ayrılmıştır.
Peygamber Efendimizin Soyu nerede yaşamıştır ?
Peygamber Efendimizin Amcası Hz Abbas soyunun özellikle Dicle ve Eğil ilçesi bölgesi yöresinde olduğu görüyoruz. Hem mürşid hemde bey olan neslin evlatları şuanda yaşıyor.
Coğrafyası
İlçenin yüzde otuzu meşe ağaçları ile kaplıdır. Ormanlık olmasından dolayı Diyarbakır’ın diğer ilçelerine göre daha fazla yağmur almaktadır.
ormanlık alanlardan yılda bin ton yakacak odun elde edilmektedir.
Fuat İplikçi anlatıyor ;
“Ben son zamanlarda yetiştidiğimde Dicle Nehri üzerinde keleklerle o güzelim pirinçman odunlarını taşıdıklarını gördüm, fidan gibi kalem gibi kesilirdi odunlar. ”
Keleklerle Dicle Nehri üzerinden taşıma ve ulaşım sağlanırdı eskiden.
Kral Kızı Baraj Gölü
Eşsiz bir güzelliğe sahip olan Dicle, gölün havadan çekilmiş görseli ile hayranlık uyandırıyor.