Diyarbakır Müzeleri – Diyarbakır Müzelerinin çoğunluğu Osmanlı dönemine ait hazineleri ve 900 yıllık geçmişe sahip tarihi eserleri barındırıyor. Bakırın memleketi olarak bilinen Diyarbakırı, Anadolu ve Mezepotamya’nın ortak bir mirası olarak kabul edebiliriz. Özellikle Dicle Nehri’nin yakınında bulunan tarihten günümüze kalan eserler bizlere geçmişteki olayları anlatmaktadır. Diyarbakır’da Müze görevi gören 6 adet yapı bulunmaktadır. Bu yapılar, Diyarbakır Müzesi (Diyarbakır Cezaevi Kent Müzesi, Atatürk Müzesi ve Diyarbakır Müze Müdürlüğü olarak üçe ayrılıyor.), Arkeoloji Müzesi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi ve Ziya Gökkalp Müzesi’dir.
Diyarbakır Müzesi – Diyarbakır Müzeleri
1934 yıllarında Ulu Cami’ye yakın bir yerde açılmış. Bu müze zamanla birlikte genişletilerek yeni yeri olan İç kaleye taşınmıştır. Müzede Osmanlı döneminin eserlerinin dışında Asur, Helenistik ,Neolitik Çağ, Eski Tunç, Selçuklu, Akkoyunlu, Bizans ve Roma dönemlerinden kalan eserler de bulunmakta. Ayrıca bu müzeye bağlı olan ve girişleri aynı yerde olan Atatürk ve Diyarbakır Cezaevi Kent Müzesi’de bulunmaktadır.
Arkeoloji Müzesi
Diyarbakır’ın ilk arkeoloji müzesi olarak bilinir. Elâzığ Caddesi’nin üzerinde bulunuyor. Arkeoloji Müzesi’nde, Diyarbakır da bulunan tüm bilimsel eserler sergilenmektedir. Müzeye giriş için 5 TL ödemeniz gerekiyor. Yaz sezonuyla birlikte 09:00 – 17:00, kış sezonuyla ise 08:00 – 17:00 saatlerinde haftanın her günü ziyarete açıktır.
Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
Ünlü şairimiz olan Cahit Sıtkı Tarancı’nın dünyaya geldiği ve çocukluk yıllarında yaşadığı ev, Diyarbakır il merkezinde Camii Kebir Mahallesi, Cahit Sıtkı Tarancı sokak No:3 adresinde bulunmakta olan ev, 1733 yıllarında inşa edildiği söylenmekte. Daha sonra da Cahit Sıtkı Tarancı’nın ailesi intikal etmiştir. Diyarbakır’ın tüm geleneksel ev mimarisindeki tüm özelliklerini taşıyan ev, merkezde bir avlu etrafında sıralanan ve dört kanattan oluşan ev zemin + bir katlı şekilde tamamıyla bazalt taş kullanılarak inşa edilmiş. Bina iklim şartlarına uygun olarak ilkbahar (Doğuda) ,yazlık (Kuzeyde), Son baharlık bölümden (Batıda) ve Kışlık (Güneyde) oluşuyor. Binada toplam 14 oda, kiler, mutfak ve tuvalet bulunuyor.
Ziya Gökalp Müzesi
Diyarbakır da büyüyen ve fikir adamı olarak bilinen Ziya GÖKALP’ın dünyaya geldiği bu ev de 1953 yıllarında Bakanlığımız tarafınca alınarak 1956 yıllarında Müze olarak teşhire açıldı. Burada Ziya GÖKALP’e ait özel eşyalarının dışında etnografı tarzı malzemeler de sergileniyor.
Ünlü şair, yazar ve sosyolog Ziya Gökalp’ın dünyaya geldiği ve çocukluğunu geçirdiği Ev, Melik Ahmet Caddesi, Gökalp Sokak’ta yer almaktadır. 19. Yüzyılda inşa edilen Diyarbakır sivil mimari örneklerinin en güzel eserlerinden biridir. Diyarbakır yapılarına göre farklı özellikler gösteren bu ev merkezi avlu etrafında sıralanmış diğerlerinden farklı olarak 3 kanattan oluşuyor. Bu kanatları zemin + tek katlı olarak inşa etmişlerdir.
Tarih ve medeniyetlerin beşiği olarak sayılan kentimizde illaki müzeleri gezmenize de gerek yoktur, Diyarbakır Sur içi adeta bir açık hava müzesidir. Sur içinin dar küçelerinde gezerken tarihin kokusunu içinize çekeceksiniz.
Diyarbakır’ın diğer tarihi yapıları ve yerleri hakkında bilgi almak için Diyarbakır Tarihi kategorisini ziyaret edebilirsiniz.