Diyarbakır mutfağının Gözde yemeklerinden “Duvaklı Pilav” sade yağlı Karacadağ pirincinden yapılmış pilav üstüne kavrulmuş kıyma ve kabuğu soyularak kavrulmuş yerli bademle, Bakır tepsilerde servis yapılır. Düğün, nişan, bayram ve önemli gün ve toplantıların vazgeçilmez yemeğidir.
Duvaklı Pilav Adı Nereden Geliyor?
Diğer yöresel yemeklerimizin isimlerinde olduğu gibi Duvaklı Pilav isminin de bir anlamı ve önemi var. Eskiden evlenen çiftlerin düğününde duvak açma merasimi olurdu, şimdi artık gelinlik bile giymeyen gelinler var ama eskiden evliliğin her bir adımına özen gösterilir ve bunu belirtmek için de yemekler yapılır, oyunlar oynanırdı. Duvak açma merasiminde yapılan bir pilav olduğu için bu yemeğe duvaklı pilav ismi verilmiştir.
Duvaklı Pilav Tarifi
- 2 Su bardağı Karacadağ pirinci
- 3 Su bardağı Et suyu (Et suyu yoksa normal su kullanılabilir.)
- 3 Çorba kaşığı tereyağı
- 25 Gr. Koyun kıyması (Orta yağlı olursa daha iyi olur.)
- 50 Gr. Badem içi
- 1 Çay kaşığı yeni bahar
- 2 Çay kaşığı tuz
- 1 Çorba kaşığı maydanoz
Yapılışı
- Diyarbakır Duvaklı Pilav Tarifi için Karacadağ pirincini sıcak su ile üzerini 2 parmak geçecek şekilde ıslatıp, 20 dk bekletin ve yıkayıp süzün.
- Pilav tenceresine 3 bardak Et suyunu koyup üzerine tuz ekleyin (Malzemelerde de belirttiğimiz gibi Et suyu yoksa normal su kullanılabilir.)
- Su kaynayınca yıkanmış ve süzülmüş Karacadağ pirincini ilave edip kısık ateşte kapağı kapalı olacak şekilde suyunu çekene kadar pişirin.
- Küçük bir tavada tereyağını eritip pilavın üzerine gezdirin.
- Pirincin üzerine kağıt havlu serip kapağını kapatın ve 20-25 dk. demlenmeye bırakın.
- Önceden kabukları soyulup haşlanmış olan badem içlerini küçük bir tavada yağsız olarak kavurun, tereyağı ve koyun kıymasını ekleyip kavurmaya devam edin.
- Tuz ve yeni bahar ilave edip suyunu çekene kadar kavurun.
- Kaşıkla basarak düzeltip düz servis tabağına ters çevirin.
- Kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.
Bir yöresel lezzetimizi daha sizlere tanıtıp nasıl yapıldığı konusunda bilgi vermeye çalıştık. Diyarbakır Mutfağı hakkında daha fazla bilgi almak için Yeme – İçme kategorisini ziyaret edebilir konu hakkındaki düşüncelerinizi ve bilgilerinizi yorum kısmından bizlere aktarabilirsiniz.