11 C
Diyarbakır
21 Kasım 2024 - Perşembe
Ana SayfaKültür SanatHalk OyunlarıEsmerim Oyunu (Harrani), Nasıl Oynanır?

Esmerim Oyunu (Harrani), Nasıl Oynanır?

Esmerim Oyunu Tarihi

Esmerim Oyunu, Bu oyunla ilgilide yöredeki yerli kişiler tarafından ortaya çıkan kızlara duyulan sevginin halk oyunu ve türkü  ile anlatımıdır. Eski zamanlarda yörede bir erkek ve bir kadının görüşmesi bugünkü kadar rahat değilmiş, yani birbirine sevgi besleyen insanlar bunu rahatçe dile getiremezmiş. Bu yüzden birbirlerine karşı duyulan bu sevgiyi söz, nişan ve düğün gibi eğlence ortamlarında esmerim oyunu oynarken söylenen manilerle dile getirmişler. Oyunun kendine ait türküsü ve bu türkünün birkaç değişik çeşidi mevcuttur. Bazı mekanlarda türkü söyleyerek de oynananabilen bir oyundur. Yöre oyunları içerisinde farklı bir önemi ve yeri bulunan Harrani oyununun bir diğer adı ise Esmerimdir.

Harrani Oyunu
Harrani Oyunu

Esmerim Nasıl Oynanır?

Sol ayağın bir adım öne topuk vurup, dize çekilmesi ile başlar. Ardından sağ, sol, sağ ayak dize çekilir ve sonra en son dize çekilen sağ ayağın yerine gelmesiyle iki diz birden kırılır. Bu adım cümlesi oyunun yerinde olan adımıdır. Oyunun öne iki değişik çıkışı ve geri gelişleri mevcuttur. Birinci çıkış şekli sol ayak topuğu öne vurulup öne atılır. Ardından sağ, sol adımlar atılıp durulur, yanına sağ gelince iki diz birden kırılır. İkinci çıkış ise sol topuk öne vurulup öne adımlar atılır, yanına gelen sağ ayak yerinde, topukla önce öne sonra yana vurulup yerine gelince de iki diz birden kırılır. Geri gelişler iki çıkıştada  aynı olup sol topuk öne vurulur ve geriye sol, sağ, sol adımlar atılır, sağ ayak sol ayağın yanına gelince iki diz tekrar kırılır. Kol tutuşları Govend (Halay) oyunundaki gibidir.

Diyarbakır Halk Oyunu (Esmerim)

Esmer (Herrani): Sevginin önemle vurgulandığı bir halk oyunudur. Figürlerde incelik, yumuşaklık, naiflik vardır. Ezgisi dört dörtlüktür. Ara müziği Herrani müziği, türkü bölümü esmerim müziği olan, iki müzikli bir halk oyunudur. Oyun hem erkek hem de kadınlarca zevkle oynanır.

 

Diyarbakır yöremizde oynanan diğer halk oyunlarını ise aşağıdaki başlıklara tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Diyarbakır Yöresine Ait Diğer Halk Oyunları

* Keşe-o
* Delile (Delilo)
* Govend (Halay)
* Harrani (Esmerim)
* Şuşane (Tek Ayak)
* Du-nıg (Çift Ayak)
* Çaçan
* Çepik
* Meryemo
* Papure
* Düzo
* Kadın Delilosu
* Kadın Halayı

Teşi

* Beri
* Teşi (Erkek)
* Gur-u Pez (Kurt Kuzu)
* Hasat
* Kelek
* Şur-u Mertal (Kılıç Kalkan)
* Çömçe Gelin

BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

SOSYAL MEDYADA BİZ

526BeğenenlerBeğen
26,750TakipçilerTakip Et
6,945TakipçilerTakip Et
3,109TakipçilerTakip Et
1,285AboneAbone Ol