Halay, Bu oyunda Diyarbakır yöresinde karşılıklı yaşanılan sevgiler anlatıyor, hatta bu sevgiler için oyuna birçok türkü yakıldığı söylenmekte. Yörede insanların birbirine karşı duydukları sevgileri hem oyunla hem de oyun içerisinde söylenen türküyle dile getirmesi, çok yaygın olan halay oyununa ayrı bir güzellik katmıştır. Halayı ekibin başındaki oyuncu eline aldığı mendil ile birkaç hareket yapması ve birkaç bilindik ses komutuyla yönlendirilerek başlanır. Bu oyunda ekip başı soloya çıkarak, müzik ve ritm eşliğinde kendine özgü hareketleri ile maharetini sergiler. Halaylar da coşku, mutluluk ve canlılık ön plandadır.
Halay Nasıl Oynanır
Erkek ve kadın halayı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Erkek halayında, sağ ayağın tabanının yere vurulup, sol ayağın öne çıkması, sol taban vurup sağ ayağın öne çıkmasıyla oyuna başlanır. Ardından dört diz kırıp, üç diz çekmeyle oyun seyrinde devam eder. Sağ ayağın tabanının yere vurulup, sol ayağın öne çıkması, sol taban vurup sağ ayağın öne çıkmasından sonra, sağ ayak topuğuyla yere üç defa vurulur.
Daha sonra sol ayağın sağ tarafa savrulup öne atılmasıyla sürdürülür. Bu adım cümlesi ekip başının vereceği komuta kadar devam eder. Komut geldikten sonra aynı adım cümlesi üçüncü komuta kadar tekerrür eder.
Üçüncü komuttan sonra geriye sol, sağ, sol ayak atılır ardından sağ taban basıp sol ayağın, sol taban basıp sağ ayağın öne çıkmasıyla icra edilmektedir. Eller gözükmeyecek şekilde parmakların iç içe geçirilmesiyle oyuncuların arkasında tutulur.
Yörenin en çok oynanan ve en çok sevilen oyunlarındandır. Kadın halayı ise Halk oyunları kategorisinde Kadın Halayı başlığı altında açıklandı. Bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kadın Halayı
Diğer Diyarbakır Halk Oyunları
- Keşe-o
- Delile (Delilo)
- Govend (Halay)
- Harrani (Esmerim)
- Şuşane (Tek Ayak)
- Du-nıg (Çift Ayak)
- Çaçan
- Ağlamaklı
- Meryemo
- Papure
- Düzo
- Kadın Delilosu
- Kadın Halayı
Teşi
- Beri
- Teşi (Erkek)
- Hasat
- Gur-u Pez (Kurt Kuzu)
- Doğu
- Şur-u Mertal (Kılıç Kalkan)
- Çömçe Gelin
Diyarbakır’ın Tüm halk oyunlarını teker teker açıkladığımız Halk oyunları adlı kategorimizi inceleyebilir ve konu hakkında görüş ve önerilerinizi yorum alanından bizlerle paylaşabilirsiniz.