11 C
Diyarbakır
21 Kasım 2024 - Perşembe
Ana SayfaTurizmTarihi MekanlarMalabadi Köprüsü - Diyarbakır

Malabadi Köprüsü – Diyarbakır

Tarihin kokusu geliyor mu sizlere de? Malabadi Köprüsü denince akla Diyarbakır gelir, bugün sizleri meşhur Artuklular’ın Malabadi Köprüsü’nün üstünden geçireceğiz.

Diyarbakır Tarih Kokar

Diyarbakır tarihi uçsuz bucaksızdır. Serüven hiç bir zaman bitmez biteceğe de benzemiyor. Tam bitirdim dersiniz, karşınıza dikilir ve şöyle der; göğün yedi katı var!  Ben Diyarbakır’ım Diyarbakır der göğsüne vurur ve 5 kat daha altta tarihim yatar der.

Diyarbakır Malabadi Köprüsü

malabadi_köprüsü
malabadi köprüsü

Malabadi dünyada taş köprüler arasında kemeri en geniş olan köprü olma özelliğiyle bilinir. Gizli bir gizi olduğu düşünülen Malabadi köprüsünün bulunduğu Diyarbakır’ın Silvan ilçesine, her yıl yabancı turistler akın etmektedir. Sadece sıradan bir köprü olsaydı bilinmezdi, dikkat çekmez, o kadar insanı oraya o sıcaklarda götürmezdi.

Köprünün her iki tarafında köprünün ayaklarının olduğu kısımlarda gözler vardır. Bu gözler; odalardır. Zorlu yaz ve kış aylarında kervanların barınacakları bir dinlenme durağı şeklinde düşünülebilir. Bunun yanı sıra eski koşullarda tehlikeli olan doğa hayvanları ve tehlikelerden korunmak için iyi bir seçenektir.

Malabadi  Nerede

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Batman çayı dediğimiz yerin üstünde bulunur. Ayakları iki sert kayanın üzerine oluştulmuşutur. Dönemin mimari yapısının günümüz mimarisine taş çıkarırcasına ortaya kendini koyduğu da apaçık ortadadır.

Artukluların şaheseri olan köprü, Timurtaş Bin İlgazi Bin Artuk tarafından, güzergahı kervan akışı ve ekonomik açıdan önemli bir noktada yaptırılmıştır.

Köprünün üzerinde dönemin şartlarını yansıtan güneş motifleri, aslan ve insan motifleri de bulunmaktadır.

Evliya Çelebinin Gözünden Malabadi

köprü
malabadi köprüsü

17. yüzyıl gezginlerinden Evliya Çelebi, Malabadi Köprüsü hakkında şunları kaydetmiştir: “Köprünün iki tarafında kale kapıları gibi demir kapıları vardır. Bu kapıların içinde sağ ve solda köprünün temeli beraberliğinde kemerin altında hanlar vardır ki gelip geçenler, sağdan ve soldan geldikleri vakit misafir olurlar. Köprünün kemeri altında birçok oda vardır. Demir pencereler şahneşinlerine misafirler oturup kemerin karşı tarafındaki adamlarla kimi sohbet eder, kimi ağ ve oltalarla balık avlarlar. Bu köprünün sağ ve solunda da nice pencereli odalar vardır. Köprünün sağ ve solundaki bütün korkuluklar Nehcivan çeliğindendir ama demirci ustası da var kudretini sarf ederek bir tür sanatlı kafesli korkuluklar yapmış ve doğrusu elinin ustalığını göstermiştir. Doğrusu, üstad mühendis var kuvvetini sarf ederek bu köprüde öyle sanatlar göstermiştir ki bu işçiliği geçmiş mimarlardan hiçbirisi göstermemiştir. Malabadi Köprüsü’nün altına Ayasofya’nın kubbesi girer.”

BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

SOSYAL MEDYADA BİZ

526BeğenenlerBeğen
26,750TakipçilerTakip Et
6,945TakipçilerTakip Et
3,109TakipçilerTakip Et
1,285AboneAbone Ol