Anadolu’nun ilk medresesi, pek çok medeniyetin başkenti Diyarbakır’da bulunan Mesudiye Medresesi olduğunu biliyor muydunuz?
Ulu Camii‘nin kuzeyinde, Cami’ye bitişik olan Mesudiye Medresesi Anadolu’da ve Diyarbakır’da ilk eğitim merkezi olma özelliğini taşıyor. Medresede bulunan yazıta göre 1198-1199 ‘da Artuklu Meliki Mesud Kutbeddin Ebu Muzaffer Sökman zamanında yapılmış. Vefatından sonra tahta geçen Mesud zamanında da yapım çalışmaları devam etmiş, 1223’te yapımı tamamlanmıştır. Medresenin inşa tarihi ve usta adını da içeren beş ayrı Arapça kitâbesi bulunmaktadır.
Bu görkemli yapının mihrap yakınındaki pencerelerden birisi üzerindeki kitabeden de planlarını Halepli usta Cafer İbni Mahmut‘un çizdiği ve yapımını da Mesud’un sürdürdüğü öğrenilmiştir.
Mesudiye Medresesi – İlk Medrese
Astronomi, Tıp, Fizik, Kimya, Edebiyat ve niceleri burada öğretiliyor.
Çeşitli Bölümleri içeren Mesudiye Medresesi dönemin en önemli ilim merkezlerinden biriydi. Öğretilen dersler çağın ötesinde hissiyatı veriyor Mühendislikler, Tıp, Fizik, Biyoloji… Bu devirde böyle bir merkezi barındıran Diyarbakır, ne kadar önemli bir şehir olduğunu gözler önüne seriyor.
Büyük Mühendislik Çalışması, Yapıdaki Kaymalar İçin Taş Döner Silindirler!
Dönemin mimarı tarafından yapılan döner taş silindirler muazzam bir mühendislik zekası barındırıyor. Mihrabın iki yanında bulunan bu silindir bazik taşlar yapıda meydana gelen herhangi bir kayma veya sorunları tespit için kullanılıyor. Bu taşların işlevi yapıda sorun olmadıkça dönmeye devam etmesi. Şuan ikisi dönmeye devam ediyor lakin soldakinde küçük bir çatlaklık ve ağırlaşma söz konusu muhtemelen ziyaret eden insanların fazla merakının yol açtığı bir durum.
Bizzat yazar tarafından görülen bu taşlar ve görkemli yapı tam bir mühendislik harikası! Bir gün ziyaret ederseniz kesinlikle bu taşları inceleyin.
Ayrıca güzel şehrimiz Diyarbakır hakkında daha fazla bilgi almak için yazdığımız diğer yazıları okuyabilir veya aşağıdaki içerikleri inceleyebilirsiniz.
- On Gözlü Köprü (Dicle Köprüsü) – Tarihi Nedir?
- Malabadi Köprüsü – Diyarbakır
- Zerzevan Kalesi – Roma’nın Sınır Garnizonu
- Diyarbakır Hamamları – Tarihi Hamamlar
- Diyarbakır’ın Diğer İsimleri ve Hikayeleri
- Diyarbakır’da Yaşamış Kültür ve Medeniyetler
- Diyarbakır Hakkında Kitaplar
- Diyarbakır’da Yaşamış Peygamberler ve Sahabeler
Sizlerde konu hakkındaki düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.