Papure Oyunu, Diyarbakır halk oyunlarından biridir. Bu makalemizde Papure oyununun ortaya çıkış nedenlerini ve oynanış şeklini göreceksiniz.
Papure Oyunu
Bu oyun insanlar arası ilişkiler, sevda, mutluluk ve coşkudan esinlenilerek ortaya çıkmıştır. Bu oyun Meryemo oyununun bir başka çeşidi olup içerisinde halay oyununun adımlarını da barındırır. Bu oyunda ciddi anlamda bir sürat ve sert adım figürler barındırır. Yine bu oyunumuzda geçmişten günümüze kadar gelen halk oyunlarımızdan bir tanesidir.
Oynanışı
Oyuna başlarken önce sağ ayağın sağ ön vereve atılması sonrasında ise sol ve sağ ayaklar sağ ön vereve atılır. Sağ ayak yere tamamen bastığında sol sağa doğru çekilir hemen ardından sol yerine tamamen bastığında ise sağ sola doğru çekilir. Oyun böyle devam ederken daire içine önce sağ sonra sol adımlarla hamle yapılır ve bulunulan yerde dört diz kırma, dört diz çekme ile devamlılık gösterir. Ekip başının komutuyla sol ayak öne çıkarılır, sol yerine geri çekilirken sağ ayakla öne çift düşülür. Yerinde çapraz adım hamlesi yapılarak sağ vereve önce sağ sonra sol ayak atılarak sağ ayak yere taban bastığında sol sağa doğru savrulur hemen ardından sol yerine taban bastığında ise sağ sola doğru atılır oyun bu şekilde devam eder.
Eller yandaki kişilerin omuz başlarından tutulur yarım ya da tam daire formunda oynanılabilir.
Yöredeki Diğer Halk Oyunları
- Keşe-o
- Delile (Delilo)
- Govend (Halay)
- Harrani (Esmerim)
- Şuşane (Tek Ayak)
- Du-nıg (Çift Ayak)
- Çaçan
- ağlamaklı
- Meryemo
- Papure
- Düzo
- Kadın Delilosu
- Kadın Halayı
- TEŞİ
- Beri
- Teşi (Erkek)
- Gur-u Pez (Kurt Kuzu)
- Hasat
- Doğu
- Şur-u Mertal (Kılıç Kalkan)
- Çömçe Gelin
- Doğu
Sitemizin Halk Oyunları kategorisinden diğer halk oyunlarının oynanışı ve hikayeleri hakkında bilgi alabilir konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz.