Sezai Karakoç, Mütefekkir, ve şair olan yazarımız Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde dünyaya gelmiştir.
Babası Yasin bey, orta halli bir tüccardı ve Kafkas cephesinde savaşırken Ruslar tarafından esir edilmişti. Dedesi Hüseyin Bey birçok savaşa katılmış cesur bir kişiydi. Annesi olan Emine Hanım ise bir ev hanımıydı . İlkokulu Ergani ilçesinin Maden bölgesinde bitirmiş(1938-1944) daha sonra yatılı olarak Maraş Ortaokuluna başladı (1944-1947).Liseyi ise Gaziantep’te ücret ödemeden devam ettirdi(1947-1950).Üniversite’ye sınav ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine girmiştir. Üniversiteden Maliye bölümünü bir yıl geciktirerek mezun olmuştur.
Öğrencilik hayatında sürekli dikkat çeken bir öğrenci olmuş, Ahmediye ve Muhammediyeleri , Battal Gazi kitaplarını okuyup dinleyerek büyümüştü. Ortaokul yıllarında Ziya Paşa, Tevfik Fikret, Namık Kemal ve Ziya Gökalp gibi yazarları okuyup bilgi edinmişti. Lise yıllarında ise Batı klasiklerini de okuyup listesine eklemişti. Üniversiteye başlamış olduğu zaman ise Batı ve Doğu klasiklerinin çoğunu okuyup bitirmişti. Üniversite de ilk senesinde asistanlık teklifi alan Sezai Karakoç bu konuyla ilgilenmemiştir. Liseyi bitirdikten sonra ilgilendiği felsefe ve ilahiyat okumayı istiyordu fakat bu okullarda okuması pek mümkün değildi. 1960-1961 yılları arasında askerliğini Ağrı ve Ankara da yapmıştır.
İlk yazılarını 1950 yılında Büyük Doğu’da yayınlanan Sezai Karakoç daha sonra 1963 yılından itibaren Yeni İstanbul gazetesinde ‘Farklar’ başlığı altında günlük olarak yazı yazmaya başlamıştır. Bundan ayır olarak arada bir Yeni İstiklal gazetesinde de yazılar yayınlamıştır. 1974’ten itibaren Dirilişi tekrar çıkartabilmek için Diriliş dergisinden başka bir yerde yazı yazmamıştır. Diriliş dergisi Sezai Karakoç adıyla özdeşmiştir. Dünya’daki savaşlardan yenilgiyle ayrılan İslam dünyasının yeniden Dirilişini amaçlamıştır.
Sezai Karakoç Eserleri:
Şahdamar, Hızırla Kırk Saat, Taha’nın kitabı, Şiirler I,II,III,IV,V,VI,VII,VIII,IX, , Gündoğmanadan, Körfez, Gül Muştusu.
Hikayeleri:
Portreler, Meydan Ortaya Çıktığında
Eleştirileri:
Edebiyat Yazıları I,II,III
İnceleme ve Araştırmaları:
Mevlâna, Yunus Emre, Mehmet Akif
Tiyatroları:
Armağan, Piyesyer I
Düşünce:
Dirilişin Çevresinde, Mağara ve Işık, Ölümden Sonra Kalkış, Ruhun Dirilişi, Çağ ve İlham I,II,III,IV, Makamda, Gündönümü, Samanyolunda Ziyafet
Diyarbakır’ımızın diğer yazarları hakkında bilgi almak için Yazar ve Şairler kategorisindeki makaleleri okuyabilirsiniz.